Heb je wel eens een 3D printer in actie gezien? Het is een knap stukje techniek en technologie die de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen. Toch bestond deze technologie (Rapid Prototyping) al langer en de printers worden steeds meer onderdeel van ons land. De dag dat er een 3D printer in ieder huis in Nederland te vinden is, ligt in de nabije toekomst. In dit blog vertellen we je waarom 3D printen de toekomst is, hoe ze werken en wat de voordelen zijn.

Hoe werkt een 3D printer?

3D printen, ook wel Additive Manufacturing, Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd, is een productietechniek waarbij een digitaal bestand wordt omgezet naar een echt tastbaar object. Dit object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D printer. Tegenwoordig zijn er al tal van creaties mee ontwikkeld. Van vrij simpele gouden sieraden en een koffiemok tot aan grote complexe objecten. Het eerste 3D geprinte huis bestaat al zelfs! De mogelijkheden zijn eindeloos en wordt op verschillende (vak)gebieden anders ingezet. Kunstenaars gebruiken een 3D printer om unieke objecten te maken, terwijl de medische sector de printer inzet voor het maken van protheses bijvoorbeeld of instrumenten.

Wat zijn de voordelen?

Het is niks voor niets dat 3D printen het printen van de toekomst wordt genoemd. We hebben een aantal van de belangrijkste voordelen hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Geen mal nodig
  • Minder voorraad
  • Verminderde CO2 uitstoot
  • Lichtgewicht ontwerpen
  • Ontwerpen kun je eenvoudig aanpassen
  • Mass customization
  • Minder afval
  • Productie dichtbij huis

3D printen is dus ook nog eens goed voor het milieu, een duurzame oplossing. Omdat ieder ontwerp direct gemaakt kan worden, ben je ook niet afhankelijk van import of export en de vele ecologische gevolgen hiervan en er ontstaat minder restafval.

3D printer kopen

Heb je interesse in een 3D printer? Er zijn diverse merken op de markt die hun printers aanbieden voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Eén van de welbekende merken is Markforged. Zij zijn koploper op het gebied van Additive Manufacturing en bieden een uitgebreid assortiment printers, filamenten en meer. Met een 3D printer van Markforged produceer je al je extreem sterke 3D producten zelf. Je kunt deze printers gebruiken voor unieke onderdelen en objecten, of voor het industrieel printen van consumentenproducten.

Meer weten?

Wil je meer weten over 3D printers of heb je advies nodig? Dan kun je altijd contact opnemen met een specialist. Zij kunnen je adviseren en helpen bij het vinden van een printer die aansluit op jouw wensen en behoeftes.