Een studio monitor is een must voor als je een eigen studio hebt. Maar waarom eigenlijk? Wanneer mensen praten over het luisteren naar audioproducties tijdens het opnameproces, hoor je ze vaak specifiek verwijzen naar een monitor. Studio monitor wordt ook wel studio referentie luidsprekers genoemd en zijn ontworpen voor professionele audioproductie. Op een gegeven moment zul je waarschijnlijk wat monitors willen aanschaffen voor gebruik in jouw eigen producties. Het kan best moeilijk zijn om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van monitoren. Daarom geven wij wat informatie over wat je moet weten over studio monitor voor thuisopnamestudio’s.

Wat maakt een speaker een studio monitor speaker?

Er zijn een aantal factoren die het verschil bepalen tussen speakers en monitors. Een studio monitor luidspreker kan in feite elke luidspreker zijn, of een paar luidsprekers. Ze worden gebruikt om naar audio te luisteren die is opgenomen of geproduceerd in een studio. Studiomonitors worden vaak gedefinieerd als luidsprekers die specifiek zijn ontworpen voor professionele audioproductie. De belangrijkste focus bij het ontwerpen van luidsprekers voor dit doel is dat ze een vlakke frequentierespons hebben. Een vlakke frequentierespons betekent dat het volumeniveau hetzelfde is over het hele bereik van frequenties dat mensen kunnen horen

Waarom een Studio monitor belangrijk is voor opnames

Deze vlakke frequentierespons geproduceerd door monitor luidsprekers is belangrijk omdat je hierdoor kunt horen hoe je mix echt klinkt. Wanneer je aan een track werkt, moet je weten welk geluid het audiosignaal daadwerkelijk produceert. Zo weet je ook zeker dat je voltooide track goed zal klinken op alle soorten luidsprekers. Je liedje kan uiteindelijk worden afgespeeld via luidsprekers van hoge kwaliteit, kleine luidsprekers, een oude radio of goedkope koptelefoons. Je moet dus weten hoe het audiosignaal werkelijk klinkt om je te helpen deze voor te bereiden op al deze verschillende luidsprekersystemen.

De grootte van je monitor

Als we het hebben over de grootte van de monitor luidsprekers, wordt er meestal naar de woofer verwezen. Woofers verwerken de lagere frequentiegeluiden. Grotere woofers kunnen lagere frequenties beter aan dan kleinere woofers. Dit betekent dat je waarschijnlijk moet nadenken over het soort muziek dat je wilt produceren. Als je muziek produceert waarbij de basfrequenties veel bijdragen aan het geluid, dan zul je monitors moeten gebruiken met woofers die deze lage frequenties kunnen produceren. Als je deze frequenties niet goed kunt horen tijdens het mixen en masteren van je muziek, kan het zijn dat je een vervelende schok krijgt als je het eindelijk hoort via luidsprekers die basfrequenties goed kunnen produceren.

Kies verstandig en iets dat past bij je muziekstijl en portemonnee

Een studio monitor kopen bij een specialist zoals I4 studio is een goed optie als je nog meer vragen hebt. We hebben hierboven slechts een aantal aspecten van studio monitor luidsprekers bekeken. Er zijn er nog veel meer die we kunnen noemen, zoals luidspreker gevoeligheid, de materialen die worden gebruikt en de plaatsing van de monitor. Een audio expert denkt graag met je mee en kan je ook adviseren als je iets zoekt voor een bepaald genre. Zo weet je dat je goed zit met je monitors.