Wat is een patchkast?

Op sommige kantoren is een spaghetti aan kleurrijke kabels een bekend gezicht. Totaal onoverzichtelijk lopen allerlei kabels door elkaar heen. Het is daarbij ook nog eens onhandig. Als er één kabel niet naar behoren functioneert dan kun je heel moeilijk de juiste kabel vervangen en ligt een storing op de loer.

Het verhelpen van zo’n storing is dus erg ingewikkeld als je een wirwar van kabels aan je apparatuur hebt. De oplossing? Een netjes geordende patchkast. Patchkasten zijn tegenwoordig onmisbaar in bijna ieder bedrijf. Zeker IT gerelateerde bedrijven als netwerkproviders en hostingbedrijven kunnen niet zonder. Maar ook thuis zijn patchkasten handig om te hebben voor jouw apparatuur. Wat het verschil is tussen een patchkast en een serverkast en waar je een patchkast koopt lees je in dit artikel!

Patchkast en serverkast: het verschil

Serverkasten en patchkasten worden vaak gezien als hetzelfde. Het is duidelijk dat ze veel met elkaar gemeen hebben, maar toch zijn er verschillen. Een patchkast is namelijk doorgaans kleiner dan een serverkast. Ook zit er een verschil in het doel van beide kasten. Een patchkast bergt voornamelijk lichte bekabeling en patchpanelen op terwijl een serverkast vaak gebruikt wordt voor grotere, zwaardere kabels. Ook voor het doorverbinden wordt een serverkast vaker gebruikt dan een patchkast.

Serverkasten zijn vaak robuuster uitgevoerd, met een metalen geperforeerde deur. De deuren van een serverkasten zijn zijn vaak gemaakt van geweven staaldraad aan de voorkant en aan de achterkant een dubbele deur. Een patchkast heeft daarentegen vaak een glazen deur. Ook zijn serverkasten dieper en betere bestand tegen de hitte die een server kan vrijgeven.

Wat kost een patchkast en waar koop je hem?

Je vraagt je misschien af waar je eigenlijk een patchkast kunt kopen. Het beste is om een speciaalzaak te zoeken die verstand heeft van bekabeling en netwerkapparatuur. Een speciaalzaak kan je precies helpen met wat je nodig hebt. Zij helpen je met wat je allemaal kwijt kunt in een bepaald model patchkast. Een patchkast moet er namelijk wel precies bij jouw wensen en behoeftes past. De meeste kleine bedrijven hebben namelijk ruim voldoende aan een kleine patchkast, dus het zou zonde zijn om dan een grote patchkast aan te schaffen voor veel meer geld.

De prijzen van patchkasten zijn uiteraard per model en grote verschillend. Een klein model kan al voor €60,- worden aangeschaft en een groot model kan als snel honderden euro’s, of meer dan duizend euro kosten. Daarom is het erg verstandig om een specialist te raadplegen over jouw wensen.