Metaal is in ondenkbaar veel producten verwerkt en is overal om ons heen te vinden. Door zijn bestendigheid tegen druk is het enorm sterk en is het de normaalste zaak van de wereld geworden, terwijl het maken en bewerken van metaal veel kennis vereist en erg lastig kan zijn. In deze blog lees je meer over wat er allemaal komt kijken bij het bewerken van metaal en dus hoe de basis van favoriete metalen dingen tot stand komt.

Lasersnijden

Lasersnijden is een manier om metalen zoals aluminium, staal of RVS met veel precisie te snijden. Lasersnijders zijn vaak erg modern en de ontwerpen worden dan ook door middel van een computer op de plaat geprojecteerd. Dit gebeurt op zo’n manier dat er zo weinig mogelijk metaal overblijft. 

Plasmasnijden

Voor het snijden van dikkere platen metaal wordt vaak een plasmasnijder gebruikt. Om dit voor elkaar te krijgen, beschikken deze plasmasnijmachines hebben een vermogen van wel 200 ampère. Omdat de plasmaboog erg geconcentreerd is, is er weinig thermische vervorming in het metaal. Daarnaast is dit een erg snelle manier van metaal snijden. Maar het grootste voordeel is toch wel dat plasmasnijden een erg goedkope manier van metaal snijden is.

Nabewerking

Wanneer het metaal gesneden is, blijft men vaak met ruwe, scherpe randen achter. Het proces van het weghalen van deze scherpe randen heet ontbramen en kan op verschillende manieren gebeuren. Bijvoorbeeld door een zogeheten timesaver machine. Door middel van speciale borstels wordt het metaal gepolijst. Het metaal wordt hierdoor niet alleen mooier, maar het verbetert ook de kwaliteit, veiligheid en functionaliteit. Deze machine wordt vaak ingezet in metaal dat in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt wordt, omdat dit soort metaal aan de hoogste kwaliteitseisen dient te voldoen. Daarnaast kan het metaal bijvoorbeeld getrommeld worden. Hierbij wordt een kleine metaal voorwerp in een trommel samen met kleine steentjes en polijstmiddel rondgedraaid. Hierdoor wordt de oppervlakte en de scherpe randen van het metaal geslepen en gepolijst, om de ruwheid ervan weg te nemen. Hierdoor ziet het eindproduct er beter uit (de oppervlakte wordt matter) en bovendien is de kwaliteit ervan hoger.