Automatic Guided vehicle (AGV’s), soms ook wel zelfgeleide voertuigen of zelfstandig geleide voertuigen genoemd, zijn material-handlingsystemen of ladingdragers die zelfstandig door een magazijn, distributiecentrum of productiefaciliteit rijden, zonder een operator of chauffeur aan boord.

Toepassingen voor AGV’s

Geautomatiseerde geleide voertuigen worden gebruikt voor taken die gewoonlijk worden uitgevoerd door vorkheftrucks, transportsystemen of handkarren, waarbij grote hoeveelheden materiaal op een snelle manier naar de juiste plek worden gestuurd.

AGV’s worden gebruikt in een verscheidenheid van toepassingen. Ze worden vaak gebruikt voor het transport van grondstoffen zoals metaal, plastic, rubber of papier. AGV’s kunnen bijvoorbeeld grondstoffen transporteren van de ontvangst naar het magazijn of materialen rechtstreeks aan de productielijnen leveren. AGV’s leveren consequent en betrouwbaar grondstoffen die nodig zijn zonder menselijke tussenkomst, zodat de productielijnen altijd de materialen hebben die ze nodig hebben zonder onderbreking.

Naast het transport van grondstoffen worden AGV’s gebruikt in work-in-process toepassingen en met eindproducten om productie- of productielijnen te ondersteunen. Met de term work-in-process goederen worden gedeeltelijk voltooide goederen bedoeld, die meestal in korte tijd van grondstof naar eindproduct worden omgezet. Dit gebeurd vaak bij gefabriceerde goederen. In de work-in-process toepassingen verplaatsen AGV’s materialen of onderdelen van het magazijn naar de productielijnen of van de ene werkplek naar de andere, waardoor een repetitieve en efficiënte verplaatsing van materialen gedurende het gehele productieproces mogelijk is. Zonder AGV’s kunnen de productieprocessen tot stilstand komen wanneer de verwerkingslijnen zonder materialen komen te zitten. De productie wordt dan vertraagd of zelfs helemaal stilgelegd, omdat er niet voldoende grondstoffen op voorraad zijn.

Hoe AGV’s in bedrijven kunnen worden toegepast is zeer divers. Door te kijken naar waar er knelpunten zijn in jouw productieproces, kun je eenvoudig naar de gewenste oplossing zoeken. Niet altijd is AGV’s de juiste oplossing voor jou organisatie. Bij logistieke automatisering wordt er gekeken naar alle mogelijke oplossingen, waarbij de gene die het meeste winst opleveren kunnen worden toegepast. WEWO Techmotion is gespecialiseerd in logistieke automatiseringen en zoekt naar de gewenste oplossing voor iedere onderneming.