Door de technologische ontwikkelingen heeft de productie-industrie een grote impuls gekregen met de introductie van een nieuw automatiseringsconcept. Mechatronica wordt snel een populaire manier voor bedrijven om producten te produceren met de kwaliteit en snelheid die verwacht wordt door de consument.

Wat is mechatronica?

In principe is mechatronica een technologie die mechanische en elektronische technologie combineert tot een geharmoniseerd systeem, met als doel de automatisering in productiebedrijven te versnellen. Mechatronica werkt vaak nauw samen met andere technische vakgebieden. In feite is de term mechatronica een samensmelting van mechanische en elektronische engineering. Wat neer komt op dat dit soort technologie de integratie van zowel mechanische als elektronische engineering concepten in een compact systeem verwerkt zijn.

Een aantal voordelen van mechanica

Tijdsbesparing: Een geïntegreerde productielijn is veel sneller in gebruik dan een systeem met verschillende, van elkaar losgekoppelde engineeringsconcepten. Het bespaart veel tijd wanneer producten worden afgebeeld, gesorteerd, gemeten en geregistreerd terwijl ze in een band bewegen in plaats van dat ze dat in verschillende stadia en locaties doen.

Verhoging van de productie: Een snel systeem betekent een verhoging van de productiecapaciteit. Mechatronica heeft het gemakkelijk gemaakt om grote hoeveelheden producten te produceren.

Het is kostenbesparend: Wanneer u een geautomatiseerde productielijn aan het werk hebt, betekent dit dat u minder mankracht hebt gebruikt. Dat vertaalt zich in een besparing op de arbeidskosten. Daarnaast is een geautomatiseerd systeem efficiënter in gebruik, met minder technische en invoerfouten.

Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in mechanica, robotica technieken en mechatronica. Door een professioneel bedrijf in te schakelen die kennis en ervaring heeft in machinebouw weet u zeker dat de uitvoering ervan goed gebeurd. Door de ervaring weten zij vaak als geen ander waarop gelet moet worden bij het optimaliseren van de productie en welke valkuilen er zijn.