Augmented Reality biedt interessante kansen voor het onderwijs. Je kunt hiermee objecten in het klaslokaal laten zien, die je kunt gebruiken om leerlingen meer te leren over een bepaald onderwerp. Om het virtuele object te projecteren, gebruik je bijvoorbeeld een smartphone of een AR-bril. Leerlingen leren immers beter als ze een bepaalde situatie kunnen visualiseren.

Is AR echt effectief in het onderwijs?

In 2017 werd er al onderzoek gedaan door de NRO, het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, over de effectiviteit van augmented reality in het onderwijs. Uit dat onderzoek bleek dat lesstof beter blijft hangen als de leraar AR gebruikt om het te virtualiseren.

Een AR applicatie laten maken kan voor een onderwijsinstelling dan ook zeker een nuttig idee zijn. Laat zien hoe mensen er in de geschiedenis bij liepen, hoe de piramide van Cheops er in het echt uit zou zien, of hoe je lastige sommen voor je kunt zien. Je triggert hiermee ook de fantasie van de leerling. Ervaringen worden altijd beter onthouden dan theorie.

Het AR of Ahá-moment voor leerlingen

Leren met augmented reality zorgt voor een aha-moment bij leerlingen. Je legt iets uit, en toont vervolgens hoe dat er echt uit ziet. Bij een les biologie kan dat bijvoorbeeld handig zijn. Longen kunnen leerlingen normaal gesproken niet zien, maar met een augmented reality bril kan dat wel.

Veel leerlingen vinden dit soort ontwikkelingen ook gewoon ‘cool’ of interessant. De betrokkenheid van leerlingen gaat met leren met AR omhoog.

Met de klas op expeditie

Tegenwoordig zijn er zelfs apps ontwikkeld waarmee je virtueel op expeditie kunt gaan met je leerlingen. De leerkracht is de gids van de expeditie. Om elke leerling objecten te kunnen laten zien, print je markeringen uit en leg je ze neer in het klaslokaal. De leerling kan er met de tablet of smartphone omheen lopen. Bij ieder object kun je als leerkracht vertellen wat de materie is die onthouden moet worden.

Op deze manier breng je het klas lokaal echt tot leven. Augmented reality laten maken Een ar applicatie laten maken hoeft niet duur te zijn. Tegenwoordig zijn er genoeg ontwikkelaars die betaalbare apps maken. Bovendien is augmented reality een waardevolle investering in het onderwijs, waar je nog jarenlang plezier van zult hebben. En natuurlijk hebben de leerlingen op deze manier thuis ook wat te vertellen, tijdens het eten, of als ze uit school komen. Op deze manier wordt leren voor een toets nog eens leuk.