Wil jij graag een website voor je onderneming opzetten? Dan dien je in ieder geval een domeinnaam aan te vragen. Een domeinnaam is de url van je website en zorgt ervoor dat je potentiële klanten je onderneming online terug kunnen vinden. Normaal gesproken heeft je website een ip-adres, maar omdat dit uit allerlei cijfers en letters bestaat, is dat niet makkelijk te onthouden. Dit zorgt ervoor dat je online moeilijker te bereiken bent. De domeinnaam dient aan een paar eisen te voldoen. In deze blog lees je hoe je aan een goede domeinnaam komt en hoe je er een kunt registreren.

Check eerst de domeinnaam op beschikbaarheid

Wil jij je bedrijfsnaam of een naam die je dierbaar is als domeinnaam registeren? Dan moet je de domeinnaam checken op beschikbaarheid, voordat je de naam kunt registreren. Domeinnamen dienen uniek te zijn. Je kunt geen domeinnaam kiezen die al door iemand anders is geregistreerd. Je domeinnaam moet een niet-bestaande naam zijn, die nog vrij is voor registratie. Je kunt eenvoudig een domeinnaam checken, door een gratis checker te gebruiken. Is de domeinnaam nog vrij? Registreer de naam dan zo snel mogelijk. Is de naam al bezet? Dan dien je een andere domeinnaam uit te kiezen.

Bezette domeinnaam overkopen

Wil je graag de domeinnaam registreren die je op het oog had, maar is de naam al bezet? Benader dan de eigenaar van het domein en doe hem of haar een voorstel om de domeinnaam over te kopen. Wanneer men akkoord gaat, kun je de domeinnaam nog steeds registreren. Zo niet, dan dien je toch echt een andere naam uit te kiezen.

Op welke manier kun jij je domeinnaam vastleggen?

Wanneer je erover uit bent wat je domeinnaam is, moet je de domeinnaam registreren. Doe je dit niet? Dan kan iemand anders de domeinnaam registreren en ben ‘m kwijt. Dat is natuurlijk erg vervelend, vandaar dat je de domeinnaam direct moet registreren aan je onderneming en naam, zodat niemand anders ermee vandoor kan gaan. 

Je kunt domeinnamen online registreren. Er zijn verschillende sites en providers die je daarbij kunnen helpen. Vaak dien je de domeinnaam door te geven en je gegevens in te vullen, zodat de domeinnaam van jou is. Wanneer je registratieaanvraag is goedgekeurd, ben je eigenaar van de door jou gekozen domeinnaam en kun je deze aan je website koppelen.